Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
AFV
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : AFV
Mesaj icon Konu: Tiger Elefant - Italeri 1/35 Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Sayfa   2 Sonraki >>
Yazar Mesaj
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 2741
Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Konu: Tiger Elefant - Italeri 1/35
    Gönderim Zamanı: 21/10/2007 Saat 13:15
Herkese selamlar,

Yapymyna epey önce ba?lady?ym bir araç kendisi. Kiti internetten ucuza bulup almy?tym, sonra elime ula?ynca neden bu kadar ucuz oldu?unu anladym. Bana gelen kutu epey görmü? geçirmi?ti, kitin kendisi de 1965 kalyp, kysacasy 42 ya?ynda!

Korkarak kitin çerçevelerini inceledi?imde ise korkum yava? yava? geçmeye ba?lady. 42 ya?ynda olmasyna ra?men parçalarda çapak yoktu, detaylar modern kitlerin seviyesinde olmamasyna ra?men do?u bloku kitlerinden daha bile iyiydi ve hiçbir çarpylma, yamulma görünmüyordu. Kysacasy elimde çabuk toparlanabilecek, az parçaly ve temiz bir kit vardy. Üretim esnasynda tek sorunum tüm parçalardan kalyp izi temizlemek oldu ki, 42 ya?yndaki bir kalyp için hiç de fena sayylmaz.

Araçla ilgilenenler için ba?ka bir önemli not dü?eyim. Bu kit tarihsel do?ruluk açysyndan tamamen yanly?. Ytaleri mühendisleri Aberdeen Proving Grounds'a giderek oradaki saklanan tankyn ölçülerini almy? ve birebir maketini yapmy?lar. Ancak gözden kaçyrdyklary nokta, Amerikalylaryn araç üzerinde kafalaryna göre tamirat/tadilat i?lerine giri?mi? olmalary, bu bakymdan Amerikalylar tarafyndan yapylan de?i?iklikler de aynen Ytaleri maketine yansytylmy?. Bu sebeple araç "do?ru" de?il. Aberdeen'deki Elefant derseniz 1960lardaki halini birebir yapabiliyorsunuz :)

Yürür aksamy toparlayyvermi?ken:

Kitin ya?yna göre bir ilginç yönü daha, yürür aksamyn bütün parçalary ayry ayry hareketli. Engel üzerinden geçen bir araç yapmanyza do?rudan izin veriyor.

Gelgelelim, kitin paletleri biraz can sykycy. Vinil gibi ama çok sert, tam esnemeyen ve çok zor ?ekil alan bir malzemeden yapylmy?lar, üstelik -sanyrym kyvrym alsyn diye- bir kaç parçadan yapylmy? ve bildiklerini okuyorlar. Ek olarak bendeki kit zaten görmü? geçirmi?ti ve paletlerde diklemesine çatlaklar vardy. "Ne yapsam ne yapsam" diye bakynyrken Luckymodel'de o syralar yeni ortaya çykan HobbyBoss firmasynyn Elefant için çykardy?y paletleri gördüm. "Bu paletler Ytaleri'nin eski kitine uyar my? HobbyBoss yeni bir firma kalitesi nasyldyr? Ne yapsam" gibi sorulary, elimde kullanylacak Elefant paleti olmamasy ve HobbyBoss paletlerinin 5 dolarlyk fiyaty kar?ysynda bir kenara iterek sipari?i verdim.

10 gün sonra paletler elimdeydi...
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 21/10/2007 Saat 13:18
Paletlere direk giri?meden önce aracy büyük ölçüde toparladym, sadece çamurluklary ve zimmerit uygulanyrken kyrylabilecek parçalary takmadym. Çünkü ka?ynyyordum ve araç üzerinde zimmerit uygulamak istiyordum.

Sonrasyny zaten biliyorsunuz, Burakla birlikteki me?hur Zimmerit güncesi, detaylary ilgili konu ba?ly?y altynda:

Zimmerit kuruyup her ?ey hazyr olduktan sonra yakla?yk 1.5 ay dolapta yatmaya terkedildi araç. Neden bilmem elim paletlere gitmedi, biraz "Ya paletler uymaz patlarsam" korkusu, biraz özel hayatymdaki kary?yklyklar, biraz da Armorama'daki di?er campaignler için yapylmasy gereken 7 ayry maket sa?olsun...
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 21/10/2007 Saat 13:25
Neden sonra, bu haftaba?y "Korkunun ecele faydasy yok" diyerek palet kutusunu ve aracy dolaptan çykardym ve i?e koyuldum.

Ylk önce HobbyBoss paletleri çerçevelerinden çykardym ve her palet baklasynyn önü ve arkasyndaki az kalyp izini temizledim.

Paletler iki de?i?ik parça halinde geliyor, düz olanlar ve di?li olanlar.

Uygulama kolayly?y açysyndan tüm paletleri teker teker temizleyip di?li olup olmamalaryna göre iki kutuya ayyrdym. Çok organizeyimdir ayyptyr söylemesi (aslynda takyntylyyym):

Sonra koydum aracy önüme, aldym ye?il kafayy ve sürece?im fyrçayy, açtym paletlerin kutularyny, ba?ladym dizmeye... Amanyn o da ne! HobbyBoss paletler ?iir gibi diziliyor, birbirlerine çok kolay geçiyor ve ye?il kafayla pyt diye yapy?yyorlar!

Aracy kar?yma koydum ve göz karary öndeki di?liden arkadaki di?liye uzanacak uzunlukta palet dizmeye karar verdim. Planym palet dizmeyi üç a?amaya bölmek:

1. Yki di?li arasynda uzanacak uzunlukta palet dizip alt tarafa yapy?tyryp hazyrlamak
2. Di?lilerin etrafyny dönü? üst kysma kadar uzatmak
3. Üst kysym için palet dizip tek seferde yapy?tyrmak. Böylece kendi a?yrly?yyla sarkan Elefant paletlerinin sarkykly?yny ayarlayyp taklit edebilecektim.

"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
freeman
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 959
Alıntı freeman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 21/10/2007 Saat 14:58
Bu aletle ilgili bilgi almak güzel.. Yürür aksamin hareketli olmasi ilgimi cekti, aslinda her modelde olmasi gereken bir özellik, ve bu kadar eski bir kalipta bulunmasi sasirtici..

Boyamasi nasil olacak aracin Emre Bey? :)
IP
oruç reis
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 934
Alıntı oruç reis Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 21/10/2007 Saat 15:08
Emre ma?allah iyi gidiyorsun.
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 21/10/2007 Saat 15:59
Sa?olun, annemin odama baskyn vermesi ve bir haftada biriken45987749 tane forward maile tek tek bakmamyzdan sonra kaldy?ymyz yerden devam ediyoruz. Bu eski ku?a?ynda "teknolojiye dü?manym, teknolojiden anlamam" aya?yna yatyp da genç ku?a?a sekreterlik yaptyrmalary da nedir, bence incelenmeli.

Devam etmeden önce, Hakan sa?ol, elimden geleni yapyyorum. Özgür, boyamasy koyu sary üzerine a? ?eklinde ince ye?il ?eklinde olacak. Ama tam tersi de olabilir, büyük ye?il parçalar koyu sary taban üzerine yani. Kararsyzym.

Efenim devam edelim...

Ye?il kafa yardymyyla paletleri dizmeye ba?ladym. Basitçe baklalaryn birbirine geçti?i noktalara ye?il kafayy biraz sürüp, baklalary birbirine ittiriyorum. Sonra birle?me yerinin üstünden tekrar ye?il kafayla geçiyorum. Sa?lam bir birle?me oluyor ve yarym saate kadar tam kurumady?y için e?ip bükmek mümkün oluyor.

Önemli bir nokta da paletlerin hizalanmasy. E?er hizalamazsanyz paletler hafif hafif sa? ve sola kyvrylabiliyor, devam ederseniz lambada yapan bir palet haline geliyor. Bunu önlemek için ben çelik bir cetvelle 4 baklada bir yukardan bastyryp düzeltiyor ve arada bir bütün di?ler cetvele de?ecek ?ekilde bir tarafyndan itiyorum. Sert ve düz bir cisimle(plastik olmasyn) de bu hizalama i?lemini yapabilirsiniz, ama sakyn bazy zeki arkada?lar gibi plastik cetvel kullanyp "Abi cetvel dedin ben de kullandym paletlerim cetvele yapy?tyyy" diye gelmeyin, aman derim :)

Nihayetinde elimdeki paletlerin di?liler arasy mesafeye yetece?ini dü?ündü?ümde paletleri kaldyryp tekerlere ve di?lilere yapy?tyrdym. Ylk ba?ta Ytaleri- HobbyBoss palet uyumsuzlu?undan da korkuyordum, fakat ilk baklalarla yapty?ymyn denemelerde aldy?ym güzel sonuçlar sonrasynda korkusuzca devam ettim. Taktyktan sonraki yorumumsa... CUK oturuyor! Kesinlikle hakedilen bir 5 dolar, te?ekkürler HobbyBoss, te?ekkürler ölçe?i ve ölçüyü tutturan Ytaleri mühendisli?i.

"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 21/10/2007 Saat 16:08
Bu arada üstteki son resimdeki a?amayy yazmamy?ym. 2. resimde görüldü?ü gibi paletleri sabitledikten sonra cer di?lilerini tek tek bakla yapy?tyrarak döndüm. Bunun sebebi palet baklalaryn düz pozisyonda yapy?yrlarsa biraz kuruduktan sonra tam e?im almak için u?ra?tyrmasy diyebiliriz.

Gelelim paletlerin üst kysmyna. Elefantlaryn paletleri geri ta?yyacak bir makara sistemi yok. Bu sebeple paletler kendi a?yrlyklaryyla tekerlerin üstüne do?ru sarkyyor. Yapty?ym ara?tyrmada pek çok farkly ?ekillerde olu?mu? sarkyklyklar gördüm ve aracyn arkadan iti?li oldu?unu ö?rendim. Bir de araç yürürken paletler biraz daha gerilip yukary yükseliyor, durdu?u zamanlarda özellikle ön tarafta gev?eklik olup epey sarkabiliyor. Yhtiyacy olan varsa Elefant resimleri gönderebilirim.

Resimlere göre ortalama bir sarkyklyk belirledim ve elimde kalan palet baklalaryny sayyp sa? ve sol için ayyrdym. Bu arada hayretle saymadan yapmama ra?men sol ve sa? taraf için e?it sayyda bakla kullandy?ymy farkettim. Diyece?im ?udur ki, toplam bakla sayysy belli oldu?u için sayarak yapan arkada?lar (sola 50 taktym sa?a da 50 dizip takayym gibi) daha az zorlanacaktyr, benimki laz akly sonradan geliyor. Neyse efenim, kalan baklalary dizdim ve biraz uzun geldiklerini farkettim. HobbyBoss yakla?yk 8 bakla ek palet vermi?, yedek palet kullanylaca?yny dü?ünürsek güzel davrany?, tekrar kendilerini kutluyorum. 42 bakla ile üst kysymlary da döndüm. Seti kullanacak arkada?lar varsa, 8 baklayy ba?tan ayyryn kalany tam dönmeye yetecektir diye dü?ünüyorum. ?öyle bir ?ey oldu.

?imdi syra çamurluklaryn ve yvyr zyvyryn takylyp malyn boyanmasyna geldi. Zimmeritin beyaz rengiyle plasti?in renk farkyny kaldyrmak için astar boya atsam my diye dü?ünmüyor de?ilim...
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
Metin TÜRKO?LU
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 435
Alıntı Metin TÜRKO?LU Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 22/10/2007 Saat 10:03
Ataca?yn renkte ton farky olu?abilir, astar at derim.
Palet dizi? ve uygulama yöntemim benimde ayny. Aracy ben yapyyormu?um gibi hissettim bir anda :)
Birde soru. Zimmeriti jovi seramik hamuruylamy yaptyn acaba?
Kolay gelsin.
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 22/10/2007 Saat 15:11
Mr Surfacer ile öpece?im karde?i, hayyrlysyyla bugün kalan i?lerini bitirirsem, çamurluklary falan taktym yncyk cyncyk kaldy.

Evet, üzerinde Jovi hamur, zaten zimmeritle ilgili açty?ymyz konu ba?ly?ynda da resimleri var. Bakynyz:
http://www.modelsitesi.com/forum2/forum_posts.asp?TID=4560
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 26/10/2007 Saat 12:10
Karde?i Mr. Surfacer 1200 ile boyamadan önce bütün yncyk cyncy?yny taktym. Topun yuvasy sabit olmady?y için namlu her yöne fyryl fyryl dönüyordu, hatta kendi ekseninde bile dönüyordu. Bunu önlemek ve düzgün durmasyny sa?lamak için topun artyk kilidi mi denir nesi denir, onu takarak namlu sabitledim.

Son olarak syra farlara gelmi?ti ki, çok ho? olmayan bir durumla kar?yla?tym.

Her iki faryn da ortasyna yakyn birer tane enjeksiyon deli?i vardy. Bir seçene?im bu delikleri doldurmak ve fary boyamakty. Elimdeki elefant resimlerine bakty?ymda farlaryn ya düz cam oldu?unu ya da önüne ek parça konarak normal tanklardaki gibi karartmaly fara çevrildi?ini gördüm. Bu durumda bu delikleri kapatsam bile dümdüz far parçalaryny gümü? veya beyaz renge boyamam gerekecekti. Gerçekçili?i oldukça öldürdü?ünü dü?ündü?üm bu yola sapmaktansa, "Batty balyk yan gider" diye ka?ynyp ikinci seçene?e döndüm. Dremel?

"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 26/10/2007 Saat 12:17
Kendisinin ça?yryldy?yny duyan sadyk Dremelim saklandy?y kö?esinden çykarak imdadyma ko?tu. Yine de i?i garantiye almak için do?ruda Dremelle giri?mek yerine, Tamiya Pinwise aletimin ucuna takty?ym 1.5 numaraly matkap ucuyla daya?a ba?ladym. Ylk önce istedi?im derinlikte bu uçta farlary deldim, sonra ayny ucu Dremel'e takarak dikkatlice oymaya ba?ladym.

Resimde soldaki far, Pinwise ile delinip hazyrlanmy?, sa?daki far ise Dremelle oyma i?leminden geçmekte olan far. Resimler biraz bulanyk, inat edip tripod kullanmady?ym için...

Camyn ?effaf parçasynyn detay çizgisi hizasyndan farlary komple oydum. ?u durumda yine iki seçene?im var, ya içlerini gümü? boyayyp asetat veya tutarsa Microsol Kristal Klear ile cam yapaca?ym. E?er bu yöntemi beceremezsem parça kesip karartma zozi?ini imal edip onlary takaca?ym. 42 ya?ynda bir kit için bu kadar kastyrdym, fary da eksik kalmasyn bari :) Ama güzel oldu kerata.

Biraz önce Elefanty Mr. Surfacer 1200 ile de tany?tyrdyk, ak?am kuruyunca da Gunze Sangyo Panzer Colors Set 2'deki Dark Yellow(Koyu Sary) rengiyle ha?yr ne?ir olacak. Tabii ?u an beynimi yiyen ba?a?rysy beni rahat byrakyrsa...
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
freeman
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 959
Alıntı freeman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 26/10/2007 Saat 12:23
Yedek kutunda hic mi far yoktu :)
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 26/10/2007 Saat 13:24
Yoktu :)
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
truckmania
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 70
Alıntı truckmania Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/10/2007 Saat 17:01
zevkle izliyorum emre a?abey kolay gelsin...
IP
Captainairbus
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 701
Alıntı Captainairbus Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 03/11/2007 Saat 18:48
Haydi devam çok güzel oluyor. Gaza geldim bende yaryndan tezi yok AFVye devam.
ex copilot.
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 09/12/2007 Saat 19:22
Gunze Sangyo'nun Panzer Colors Set 2 boyalaryny kullanarak aracy boyadym. Plany inceledikten sonra Koyu Sary- Zeytin Ye?ili a? ?eklinde olan kamuflajy yapmaya karar verdim. Birlik i?aretleri konusunda ufak bir sorunum olabilir, kitin çykartmalary epey eski ve nemlenip bozulmu? gibiler. Olmazsa Dragon'un Premium Ferdinand kitinden çykartma yürütece?im bakalym.

Bir sonraki a?amada paletler ve tekerlerin kauçuk kysymlary boyanacak.

Buyurunuz resimler:

"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
oruç reis
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 934
Alıntı oruç reis Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 09/12/2007 Saat 21:11
OH OH Güzel gidiyorsun Ma?allah.
Bolu-Angara'ly Modelci
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/01/2008 Saat 15:52
Herkese selamlar,

Modelcili?e pek zaman ayyramamam ve ayyrdy?ym zamanyn e? zamanly u?ra?ty?ym pek çok projeye da?ylmasy sebebiyle a?yr aksak ilermeye devam ediyorum.

Araç görmeyeli ciddi bir estetik operasyon geçirdi. Bu modelde i?leri tersinden yapyp, önce araca dalyp sonra düzgün referans buldu?um için ciddi bir hatayy farkettim. Aracyn ön zyrhynda zimmerit olup olmady?yny resimlerden çykartamamy?tyk ve emin olmady?ymyz için zimmerit yapmamy?tyk. Sadece ön zyrh de?il, üst tarafyn kenarlarynda da zimmerit oldu?unu farkedince, ba?tan yapmak gerekti?i ortaya çykty.

Bunun üzerine hattan indirilip üretime geri yollanan araca ilk a?amada eksik zimmeritler yapyldy.

Yzleyen safhada, modelin boyasynyn düzeltilmesi gerekiyordu. Madem bu kadar do?ruya kaçyyoruz, bari profili de uyduralym dedim ve AJ Press'in Elefand&Ferdinand kitabyndaki bir profile çevirmeye karar verdim. Ylk uygulady?ym sary-ye?il boyama stili daha çok 1944 yylynda Ferdinandlarda uygulanmy? ve araçlar zimmeritsiz. Eldeki Dragon Ferdinand'a syra geldi?inde ona uygulamayy dü?ünüyorum.

Araca beyazla açylmy? Tamiya XF-60 Dark Yellow (Koyu Sary) rengini attym. Beyazla açmanyn belli bir orany yok, tamamen yaptym oldu stilidir.

Daha sonra da önceki resimlerde kullanylan Gunze'nin ye?iliyle ilk parçalary yaptym.

"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
Sayfa   2 Sonraki >>
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme