Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: Hangi boyayı tercih ediyorsunuz? Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
<< Önceki Sayfa   3 Sonraki >>
Anket Sorusu: Hangi boyayı tercih ediyorsunuz?
Anket Seç Oylar Anket İstatistikleri
25 [22,94%]
29 [26,61%]
15 [13,76%]
19 [17,43%]
20 [18,35%]
1 [0,92%]
Bu ankete oy veremezsiniz

Yazar Mesaj
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 2741
Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/11/2006 Saat 07:38
Orjinalini yazan: ssgirit

Bazı insanların teri asidik olduğu söyleniyor - benim gibi- ve su bazlı boyaları çözüyor.

Doğru olabilir, çünkü benimki de çözüyor. Üstelik boyası kemikleşmiş olsa dahi verniksiz bir akrilik boyalı maketi elime alırsam parmak izimi bırakabiliyorum üstünde.

Eliniz benim gibi çok terliyorsa ve cildiniz biraz yağlıysa, boyadığınız maketleri dikkatli tutun. Mümkünse bezle tutun veya dokunduğunuz yerleri kontrol edip silin. Daha enamel çözmeyi başaramadım ama akriliklere de cidden "izimi" bıraktım.

Bir konu daha... Akrilik iyidir, hayır enamel daha iyidir diye kendinizi kısıtlamayın. Ben de bir süre öncesine kadar "Iııyy akrilik kullanmam" diye şartlanmıştım. Fakat kullanmaya başlayınca akrilikle enamel arasında aslında ne kadar fark olduğunu ve değişik kullanım alanlarında ne kadar başarılı olabildiklerini gördüm. Bu bakımdan ihtiyaca göre boya kullanılmasını tezimin arkasında durmaktayım.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
IP
Burak
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 1559
Alıntı Burak Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/11/2006 Saat 08:37
oy verme yetkiniz niye yok onu bilmiyorum.forumun tabanı pek iyi değil zaten.bilgisayardada sürekli refreshe basmak gerekiyo yeni konuları görebilmek için.bilgisayardaki ayarlarla ilgili diyeceksiniz ama değil bende o ayarlar tamam fakat forumdan kaynaklanan bi sorun var giderilir belki.

tam düşündüğüm gibi benim en çok kullandığım revell boyalar tercih edilmiyor pek.benim çok kullanmamın sebebi ise genelde revell maketlerini almam.orda boyalar yazıyor ülkedede sıkça bulunuyor işin kolayına kaçıp alıyorum.bundan sonrada almayı düşünmüyorum.

bu topiki niye açtım?tabancayla boya atıyordum tabancanın ucunda boya birikmeye başladı ve nokta nokta bunları modele savurmaya başladı.yaptığım tüm ayarlamalara rağmen sonuç değişmedi.her revell boyasında olmuyo ama bazılarında bu oluyo mesela.boyadan kaynaklandığını düşünüyorum çünkü neyapsam düzeltemedim.

kullandığım bazı boyalar çok kaliteliydi.mesela humbrolun bana 15 sene evvel gelmiş akrilikleri var hiçbi yerde bulunabilceğini sanmıyorum kapları plastikten ve büyükçe.bu boyalar hala daha bozulmadılar.keşke bulunsada alsam tekrar ama yok..
IP
idris
Üye
Üye

Gönderilenler: 3861
Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/11/2006 Saat 11:48
Orjinalini yazan: Burak

bu topiki niye açtım?tabancayla boya atıyordum tabancanın ucunda boya birikmeye başladı ve nokta nokta bunları modele savurmaya başladı.yaptığım tüm ayarlamalara rağmen sonuç değişmedi.her revell boyasında olmuyo ama bazılarında bu oluyo mesela.boyadan kaynaklandığını düşünüyorum çünkü neyapsam düzeltemedim.

Ben burada kullanıcı hatası olduğu görüşündeyim.
Yinede bir daha denemiş olmak için soruyorum.
Kullandığınız hangi Revell boyalarda oluyor bu?
IP
Burak
Üye
Üye
Simge

Alıntı Burak Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/11/2006 Saat 13:21
sm 371 de oldu en son.çok inceltip basıncı düşürünce çıkmıyor (tabancamdanda memnun değilim ama her boyada olmuyor bu) basıncı artırınca su gibi akıyor kıvamı artırınca tabancanın ucunda katılaşıp nokta nokta modele sıçrıyor.
IP
idris
Üye
Üye

Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/11/2006 Saat 13:29
"basıncı artırınca su gibi akıyor" derken neyi kastettiğinizi anlamadım ama bu sizinle ilgili bir sorun.
Genelde gri tonları çok sorun yaratmaz üstelik.
IP
Onur
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 241
Alıntı Onur Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/11/2006 Saat 13:58

kıvamı artırınca tabancanın ucunda katılaşıp nokta nokta modele sıçrıyor.

Aynı şey Revell parlak vernikte de bana oldu, üstelik bi de bu verniğin örümcek ağı gibi püskürme olayı var ki evlere şenlik:)
IP
idris
Üye
Üye

Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/11/2006 Saat 14:43
Orjinalini yazan: Onur

üstelik bi de bu verniğin örümcek ağı gibi püskürme olayı var ki evlere şenlik:)

Yıllar evvel aynı şey ilk kez humbrol mat cote atarken olmuştu.
Tamamen inceltme ve basınçla ilgili bir şey.
Daha fazla inceltmeniz lazım.
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 336
Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 30/11/2006 Saat 01:32
Kıvam konusunda İdris'e katılıyorum. Tabii bir de şu var:
Zamanla biriken boya tabancanın ucunda katmanlaşma yapabilir. Daha sonra ilk fısta bu katmandan kopup gelen parçalar işinizi mahvedebilir. De Vilbiss'te başıma gelmişti. Ayrıca uzun süre boyasız hava püskürtmek de bu problemi arttırabiliyor. Temizlerken tabancanın içi kadar ucunu da unutmamalı. Bu arada iğneye dikkat..
Tamiya'nın yüzeye yapışmaması ile ilgili olarak ufak bir katkı da yapayım gelmişkene...
Bazı kitler kalıptan çıkıp pakete girerken yağ ve artıklarla beraber geliyor. Kite başlamadan önce ve montajı bitirip boyamadan önce bulaşık deterjanı ile hafiften yıkamak yapışkanlığı arttırabilir.
İkinci bir husus ise Tamiya boyaların çok çabuk kuruması. Tabanca ile boya atarken partiküller havada kuruyup zemine toz zerreleri olarak düşebiliyor. Kuruma sürecini havada tamamlayan boya doğal olarak zemine yapışmayabiliyor. Yakın mesafeden düşükçe bir basınçla yapılan uygulama daha iyi sonuç verebilir. Ayrıca belki daha zor buharlaşan bir çözücü kullanmanın da yardımı olur.
Emre'nin asitli cilt ve ter problemini ben de yaşıyorum. Üniversitedeyken saatimin düğmelerini çürütürdüm :). Photo etch ile uğraşırken resmen iz bırakıyorum.

Düzenleyen onge
"cure" le yeah tank cho she calcar
IP
Onur
Üye
Üye
Simge

Alıntı Onur Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 30/11/2006 Saat 02:09
Orjinalini yazan: onge

Yakın mesafeden düşükçe bir basınçla yapılan uygulama daha iyi sonuç verebilir. Ayrıca belki daha zor buharlaşan bir çözücü kullanmanın da yardımı olur.

Tamiya basic kompresor kullandığım için basınç ayarlayamam, çözücü de Tamiya X-20A Akrilik tiner kullanıyorum..
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 2741
Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 30/11/2006 Saat 05:12

sm 371 de oldu en son.çok inceltip basıncı düşürünce çıkmıyor (tabancamdanda memnun değilim ama her boyada olmuyor bu) basıncı artırınca su gibi akıyor kıvamı artırınca tabancanın ucunda katılaşıp nokta nokta modele sıçrıyor.

Bence de sorun sizde, boya inceliğini değiştirin ve tabancanızın makete olan mesafesiyle de oynayın. Çok dibine girmek veya çok uzakta tutmak ters tepebiliyor.

Bir de birikme ve tükürme sorunu, uzun süreli boyamalarda, çok az boya kullanarak devam ederseniz olabilir. Böyle boyayacaksanız benim izlediğim yolu tavsiye edebilirim. Arada bir tabancayı boşluğa çevirin veya yakında bir tuvalet kağıdı bulundurup onun üzerine yaklaştırın, sonra da tetiği sonuna kadar çekin, o anki en yüksek basınç ve en çok boyada tabancaya bir "Fısst" yaptırın. Uçtaki bütün her şeyi böylelikle temizler ve istediğiniz gibi devam edersiniz.

Örümcek ağı kesinlikle inceltme sorunundan oluyor. Daha çok inceltin, ortadan kaybolduğunu göreceksiniz.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
IP
idris
Üye
Üye

Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 30/11/2006 Saat 06:44

Zamanla biriken boya tabancanın ucunda katmanlaşma yapabilir. Daha sonra ilk fısta bu katmandan kopup gelen parçalar işinizi mahvedebilir. De Vilbiss'te başıma gelmişti.

De vilbiss Sprite bu tip sorunları çözmek için en uçtaki kısmı söküldüğü halde bile çalışır şekilde yapmış tabancayı.
Kıvamlı boyanın önce birikip sonrada tükürmeye sebep olduğu yer orasıdır.Bu badgerde olmayan bir özelliktir.
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 336
Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 30/11/2006 Saat 08:31
Onur bey, Tamiya'nın tinerini kullanmadım, bilmiyorum. Ben izopropil alkol kullanıyorum. Eczaneden az bir miktar izopropil alkol bulup deneyin. Boyayla iyice karışmasını sağlayın. Ucuz, kötü kokulu bir malzeme ama işimi görüyor. Benim alışveriş ettiğim eczane benden para bile almadı..
Bu arada tabancanın ucunu alkole batırılmış, yumuşak kıllı küçük bir diş fırçasıyla arada bir temizlemek de bir çözüm olabilir. Ama daha önce de söylediğim gibi iğneye dikkat...
Renk değişimi veya tekrar doldurma gibi kullanma aralıklarında tabancaya çözücü doldurup tuvalet kağıdına, Emre'nin dediği gibi, tetik tam çekili vaziyette püskürtme yapıp, yani tabancayı basitçe temizleyip daha sorunsuz işler çıkarmak mümkündür.
Çok ukalalık yaptım galiba... :)) İyi modeller.

Düzenleyen onge
"cure" le yeah tank cho she calcar
IP
Onur
Üye
Üye
Simge

Alıntı Onur Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 30/11/2006 Saat 08:44
Ne ukalalığı canım estafurullah:) daha akrilik boyaları kullanma fırsatım olmadı, X-22 Vernik + X-20A Akrilik tiner kullandım, hiç bi sorunla karşılaşmadım şimdiye kadar, umarım boyalarda da aynı tatmin edici sonucu alırım..

izopropil alkol bulup deneyin. Boyayla iyice karışmasını sağlayın. Ucuz, kötü kokulu bir malzeme ama işimi görüyor

zaten tiner kokusu beni kötü etkilediği için akrilik kullanmaya karar vermiştim:)
IP
pilotcuk
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 1228
Alıntı pilotcuk Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 30/11/2006 Saat 08:52
benim gördüğüm gunze boyalar çok iyi.çok çabuk kuruyor.izoroprille inceltildiği için kokusu az.ancak henüz kullanmadım.bunun yanında metalizer için testors lar güzel bence.2 tane metalizer ını kullanıyorum.henüz tam olarak model boyamadım ama.boyadığım parçalarda gayet iyi sonuç veriyor.enamal olarak revell kullanıyorum.bana göre iyi ama tiner kokusu insanı bunaltıyor gerçekten...
I feel the need The Need for Speed...
IP
Burak
Üye
Üye
Simge

Alıntı Burak Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/12/2006 Saat 00:45
Orjinalini yazan: İdris

"basıncı artırınca su gibi akıyor" derken neyi kastettiğinizi anlamadım ama bu sizinle ilgili bir sorun.
Genelde gri tonları çok sorun yaratmaz üstelik.

işte maketin üstünde katman oluşturmuyo yani fazla incelikten akıyor.

bende benimle ilgili diye düşünmekle beraber belli başlı boyalarda yaşadığım için..belkide boyalar bozulmuştur ama bu yeni bi şişe.

şimdi revell in bazı boyaları makete attığımız gibi kuruyo özellikle mat olanları bazıları ise yapış yapış oluyo ve günlerce kurumuyo.işte bu yapış yapış olanlarda bu sorunu yaşıyorum..
IP
Burak
Üye
Üye
Simge

Alıntı Burak Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/12/2006 Saat 00:55
Orjinalini yazan: Emroglan

Bence de sorun sizde, boya inceliğini değiştirin ve tabancanızın makete olan mesafesiyle de oynayın. Çok dibine girmek veya çok uzakta tutmak ters tepebiliyor.

Bir de birikme ve tükürme sorunu, uzun süreli boyamalarda, çok az boya kullanarak devam ederseniz olabilir. Böyle boyayacaksanız benim izlediğim yolu tavsiye edebilirim. Arada bir tabancayı boşluğa çevirin veya yakında bir tuvalet kağıdı bulundurup onun üzerine yaklaştırın, sonra da tetiği sonuna kadar çekin, o anki en yüksek basınç ve en çok boyada tabancaya bir "Fısst" yaptırın. Uçtaki bütün her şeyi böylelikle temizler ve istediğiniz gibi devam edersiniz.

Örümcek ağı kesinlikle inceltme sorunundan oluyor. Daha çok inceltin, ortadan kaybolduğunu göreceksiniz.

aztek tükürme yapmıyor tetiği durduk yere çekmezsem.ama birikme yapıyor o plastik ucunda
IP
idris
Üye
Üye

Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/12/2006 Saat 07:13

şimdi revell in bazı boyaları makete attığımız gibi kuruyo özellikle mat olanları bazıları ise yapış yapış oluyo ve günlerce kurumuyo.işte bu yapış yapış olanlarda bu sorunu yaşıyorum..

Eğer kurumuyorsa iyi karışmamıştır.
IP
Clumsy
Üye
Üye
Simge
Pervane Sever

Gönderilenler: 1408
Alıntı Clumsy Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/12/2006 Saat 08:05
ya da parlaksa...
saygılarımla,
-Sorumluuu...
-Yok, yoook kesinlikle sorumlu de?il canym. Olsa olsa ancak sorunlu olur!
-Peki o zaman. Sorunluuu...
IP
<< Önceki Sayfa   3 Sonraki >>
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma