Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
AFV
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : AFV
Mesaj icon Konu: Trumpeter 1/72 Elephant Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Sayfa   3 Sonraki >>
Yazar Mesaj
onge
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 336
Alıntı onge Cevaplabullet Konu: Trumpeter 1/72 Elephant
    Gönderim Zamanı: 01/11/2006 Saat 07:44
Benim ilk doğru düzgün AFV modelim olacak kendileri...

Parçalar bir hayli düzgün ve özürsüz. Photo etch parçalar ve çelik halat niyetine verilmiş bir iplik kitle beraber geliyor.

Düzenleyen onge
"cure" le yeah tank cho she calcar
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/11/2006 Saat 07:48
Ufaktan toplayıp bir yandan da pre-shade yapıyorum. Tankta hiç denememiştim, bakalım ne olacak.

Not: AFV bakımından tecrübeli dostların tüm önerileri ilgiyle dinlenir, dikkate alınır ve uygulanmaya çalışılır.
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/11/2006 Saat 07:51
Paletler sert plastikten ve bol parçalı olarak verilmiş. Üzerine Gunzelerle pas uyguladım. Kitte Iron black falan diyo ama herhalde wash yapıp, pislettikten sonra black mlack kalmaz...

Not: Bu arada gunze'nin pas rengini (weathering set içinden çıkıyor) airbrush ile uygulamaya kalkmayın. Hem aztek i hem devilbiss'i tıkadı. İşi güç bela tamamlayabildim.

Düzenleyen onge
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 2741
Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/11/2006 Saat 08:39
Gunze'nin eskitme setindeki hemen her boyada çok sayıda ve nispeten büyük partiküller var. Her türlü pistoleyi tıkama eğiliminde, ben iyice karıştırıp fırçayla uygulayınca daha iyi sonuç aldım gibi. İnceltmenin de belki bir yöntemi vardır.

Paletleri umarım yapıştırmak çok zor olmaz. 72'de çok tecrübeli sayılmam ama, önce yapıştırıp sonra boyamak bana önce boyamaktan kolay geliyor. Sebebi ise, plastik yapıştırıcısı ile paletlerin kolay ayarlanıp yapışması, diğer türlü japonla bazen facia yaratabiliyorum ve boyalı yüzeyleri yapıştırmak sağlam olmuyor.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
IP
freeman
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 959
Alıntı freeman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/11/2006 Saat 09:23
Kolay gelsin.. Emrenin degindigi gibi, keske paletleri topladiktan sonra boyasaydiniz.. Hem yapistirici izi probleme olmazdi, hemde boya zaten sert olan palet yapisinda calismayi dahada güclestiriyor.. Eger uyguladiginiz pas, pigment türevi ise vernik yemeden önce degdigi yere boya bulastirma egiliminde oluyor.. Preshade olayina, parcalar toplandiktan ve boyaya hazir hale geldikten sonra girebilirdiniz.. Yapistirmada yada oturmada cikabilecek sorunlar, düzeltme gerektirebilir.. Buda preshadenin tekrari demek.. Tekrar kolay gelsin..
IP
The_King
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 112
Alıntı The_King Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/11/2006 Saat 22:06
Zamanında aynı markanin ferdinand ını toplamıştım. Şuan boyamada sırasını beklıyor. Sanırım birkac ufak şey haricinde aynı modeller. Gerçekten güzel bir kit. Özellikle paletleri yapılınca çok gerçekçi oluyor.

Namlunun her 2 tarafına eğimli bir sekilde konan 2 parça var. PE olarak verilmiş 1 nolu parçalar. Onları rehberde 90 derece olarak eğin diyor. Ne kadar uğrastımsa onu reberdeki gibi yapamamıstım. Bende sonucta plastik tabaktan kestiğim parçalar ile yapmıştım. O kısma biraz dikkat etmenizi öneririm.

Kolay gelsin

Düzenleyen The_King
IP
KFKF
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 378
Alıntı KFKF Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02/11/2006 Saat 00:55
Orjinalini yazan: freeman

Kolay gelsin.. Emrenin degindigi gibi, keske paletleri topladiktan sonra boyasaydiniz..

Aracı topladıktan sonra paletleri boyamak zor olmaz mı? Özellikle yol tekerlerine boya bulaştırmadan paletleri boyamanın bir yolu var mı?
IP
freeman
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 959
Alıntı freeman Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02/11/2006 Saat 01:58
Ben bakla paletlerde su yolu izliyorum, alt ve üst sirayi, büyük parcalar halinde birlestiriyorum.. Zaten alt sira nerdeyse belli bir noktaya kadar düz gidiyor, yani tek parca oluyor.. Üst kisimda, olabildigince cok parcayi birlestiriyorum, ama bakla paletin gercekci ve hareketli havasini kaybettirmemeye calisarak.. Daha sonra bu parcalari boyayip, kite monte ediyorum.. Cekis carklarinin etrafindaki parcalar cercevede de boyanabilir, ince uclu bir firca ile sabitlendikten sonrada.. Ben bu parcalara cercevede sadece siyah atiyorum.. Geri kalan boyamasini yerinde yapiyorum..

IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02/11/2006 Saat 02:02
Bence paletlerin düzgün olması daha önemli. Ayrıca, paletin zaten kir,pas,çamur canı çıkacağı için ben paleti yapıp gönül rahatlığıyla yol tekerlerini boyuyorum, sonra fırçayla paleti boyayıp kir pas işine geçiyorum. Hatta bazen palet, olması gereken ana renge yakınsa hiç boyamadan çamura buluyorum, üzerinde ana renkle falan iyice karışıp tam leş bulamaç oluyor.

İlla temiz yapacaksanız da önce paleti birleştirmeyi öneririm, çünkü boyanmış paletlerin zorluk çıkartacağı ve etrafa bir şeyler bulaşacağı muhakkak. Diğer türlü temiz bir birleştirme yapıp fırçayla rötuş şansınız her zaman var. Sonuçta boyasız ham plastiği plastik yapıştırıcı ile birleştirildiğinde, boyalı plastiğin japon yapıştırıcı ile birleşmesinden daha kolay ve sağlam olacağını düşünmekteyim.

Tam tersini düşünen varsa, yöntemini ve nedenlerini paylaşırsa çok memnun olurum.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02/11/2006 Saat 07:27
Herkese teşekkürler. Paletler konusunda haklısınız. Eski alışkanlıklar işte... Bu makette japondan çok arka planda resmi görülen Revell'in iğne uçlu plastik yapıştırıcısını ilk defa olarak kullandım. Japon yapıştırıcısı sadece yüzeyden etki yaptığı için boyalı yüzeyleri bozma eğilimi de düşünüldüğünde dikkatli kullanılması gereken bir malzeme. Belki plastik yapıştırıcının plastiği eritme yeteneği boyalı yüzeyleri yapıştırırken işe yarar. Sanırım paletlerde en kazık iş gövde ile tekerlekler arasındaki bölümü yapmak olacak...
Emre'nin uyguladığı metodu gönderdiği resimlerden takip edebiliyorum. Fakat bir korkum birleştirmeden sonra uyguladığım boyanın kenarda köşede yapışması gereken biryerlere gitmeyip plastik grisinin aradan sırıtması. Neyse, devam edelim bakalım ne çıkacak...   
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02/11/2006 Saat 07:41
Boyalı yüzeyle yapıştırı - hele ki Revell iğne uçlu- çok iyi geçinmiyor. Nasıl derseniz, birincisi yapıştırıcı boyalı yüzeyi bozuyor ve çatlamalar yaratıyor, bu çatlaklar bazı zamanlarda yapıştırdığınız yerin gerisine doğru ilerliyor. İkinci ve daha önemli olanı ise, yapıştırdığınız yer gayet korsan oluyor. Plastik yapıştırıcıları plastiği eriterek yapıştırırken, boyalı yüzeylerde eritme işlemini yapamıyorlar ve kopuk kopuk eriyen yerlerin arasında boya yüzünden kaynamayan noktalar oluyor. Bu sebeple güçsüzleşen birleşme yerleri hiç hesapta yokken paldır küldür dökülüyorlar.

Ben de daha cahiliye dönemimnde bir Sdkfz 251 yapmıştım ESCI'den, onun da bakla bakla ve tek tekti paletleri, önce boyamış sonra Revell ile ite kaka yapıştırmıştım. Aynı araç hala bir köşede duruyor ve üzerinde hepi topu 6 bakla mı ne kalmış, hepsi pıt pıt atıp döküldü. Aynı şekilde bugün yapılıp bırakılmış (daha doğrusu katledilmiş) bir M2 Bradley üzerinde çalışırken yan zırhlardan biri durduğu yerde sallanmaya başlayıp pat diye düştü. Baktım ki bir önceki sahibi, yan zırhı boyanın üzerine yapıştırmış, üstte anlattığım şekilde yapıştırıcı plastiği kaynatamadığı için zamanla iyice esneyip açılan parça langır lungur inmiş.

Kıssadan hisse, tavsiyem Revell gibi plastik yapıştırıcı kullanacaksanız bir sonrakine paletleri boyamamak. Veya çelik gibi bir iradeniz ve şaşmayan refleksleriniz varsa paletleri boyayıp japonla işe dalmak.

İlgiyle takipteyim, kolay gelsin!
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 09/11/2006 Saat 10:21
Büyük sözü dinlemeye karar verdim, pre shade'i filan bırakıp toplamaya koyuldum. Üst gövdenin montajı devam ediyor. Ama yavaş gidiyor, zira modeli topladığım yer bir hayli soğuk.
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 09/11/2006 Saat 10:23
Paletlerin yapışması problemine yardımcı olsun diye tekerleklerin altındaki boyayı hafif hafif zımparaladım.
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 19/11/2006 Saat 09:11

Bu akşam şu tareti de toplayıp bitireyim dedim. Ama ne mümkün. Taretin arkasına asılı duran çekici çerçeveden ayırırken önce kırdım, sonra yere düşürüp iki saat aradım. Tam daral gelip eeh yeter artık diyeceğim sırada resmin sağ tarafında gördüğünüz arkadaş "sinirlenme güzel abim ben hallederim" demeye kalkmaz mı?
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 19/11/2006 Saat 09:17

Güç bela ikna ettim. "Bak sonuna yaklaştık, güzel olacak" filan dedim. "Eyvallah o zaman, Berta yengen bekler, diorama filan yapıcak olursan ara beni, böyle tırı vırıya da sinirlenme" dedi, atladı kübelwagen'a bastı gitti. Ben de moral buldum biraz, şu sorunlu photo etch parçaları bükeyim dedim. Oldu olmasına da biraz kalın yapmışlar, bakalım yerine oturtunca nasıl olacak...

Düzenleyen onge
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 19/11/2006 Saat 09:54
Orjinalini yazan: onge

Güç bela ikna ettim. "Bak sonuna yaklaştık, güzel olacak" filan dedim. "Eyvallah o zaman, Berta yengen bekler, diorama filan yapıcak olursan ara beni, böyle tırı vırıya da sinirlenme" dedi, atladı kübelwagen'a bastı gitti. Ben de moral buldum biraz, şu sorunlu photo etch parçaları bükeyim dedim. Oldu olmasına da biraz kalın yapmışlar, bakalım yerine oturtunca nasıl olacak...

İş bu raddeye geldiyse, ufak abi konuşmaya başladığı an bırakmak sanki daha sağlıklı gibi :)

Taret üzerinde sanki çok yakından boya atılıp da patlayıp yüzeyde dağılmış gibi lekeler gördüm. Yapmadıysanız ince bir zımpara ile hafifçe üzerlerinden geçin.Aksi halde biraz kalınsa o izler, tarete asıl boyayı attığınız zaman alttan çıkabilirler. Pre-shade kaybetmemek için ince boya atacağınızı varsayarsak ciddi bir sorun yaratabilir.

Kolay gelsin!

Not: İnce parçalar bulmak için "florasan yöntemi"ni tavsiye ederim. Özellikle halı arasına saklananları enselemek için ideal. Yanında florasan olan tipte el lambalarını alıp florasanı açıp yüzeye yaklaştırın, gölgeler abartılı bir şekilde vurduğundan halının üzerindeki en ufak cisimler bile farkediliyor.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
IP
Muratti
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 623
Alıntı Muratti Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 19/11/2006 Saat 18:09
Zaten yere düşen parçaları aramakla geçen zamanı üretim zamanına katabilseydim şu ana dek bitirdiğim kit sayısı herhalde 1000' i bulurdu !!

5 dk. montaj, 1/2 saat parça arama; 10 dk. montaj 2 saat arama... Eksponansiyel artıyor !!! Aralıksız 1 saat montaj yapamıyorum ya; yapabilsem herhalde bütün bir günü parça arama seansı olarak planlamam gerekirdi !

Eşim geçenlerde "hayatım maket yapmak utanılaccak bi hobi değil ki masanın altına giriyorsun; masanın üzerinde de yapabilirsin alnının akıyla" diye dalga geçti en sonunda !!   :D

Abi benim iki yöntemimi önereyim :

1- Hatunun ya da validenin "dertsiz" denen o dandik masa örtülerinden en açık renklisini seçip çalışma tezgahının altına ser.

2- Bir el feneri edin. Feneri yere yatırıp yere paralel aydınlatınca parça istediğin kadar küçük olsun mutlaka gölge veriyor... Bazı üstadların maket resimlerinde görünen o fenerlerin esrarı da böylece çözülmüş oluyor...

Emre' nin fluoresan yöntemi de süper ama o koca ışıldağı herhalde masanın altına sabitlemek / monte etmek gerekir pratik bir şey için...

Elefant güzel gidiyor... AFV' de 1:72' ye ne elim ne de gözüm alışamadı bir türlü... (Bir bir buçuk ay kadar önce çöpü boylayan Hase Panther şahittir. Uğraştım sonra baktım ki :

emek / sonuç - masraf denkleminin sonucu (-) hanede kırmızı rakkam çıkıyor aynen kenara koydum. Daha sonra dalgınlıkla üzerine detaylar için kullandığım boyaların kutusunu koyunca (35 x 15 alüminyum kutu, içinde 20-30 renk + weathering kitler, fırça ve sünger uçlar filan var yani yaklaşık 3-4 kilo)

Panter abimiz 500 metreden 105' lik howitzer atışı yemişe döndü.

Panther' in cenazesinde Muratti' nin dikkatsizliğine tepki gösteren 1:35 US Army ve Wehrmacht figürleri Muratti aleyhine protesto gösterileri düzenlediler. Muratti' nin müdahele etmediği göstericiler olay çıkarmadan dağıldılar.

Düzenleyen Muratti
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 19/11/2006 Saat 21:23
"Plastik parça SAR teknikleri" için çok teşekkürler değerli dostlar. Bu arada yeni bir makale konusu mu çıktı acaba, hani başlık da fena olmadı... :)
Emre uyarın için sağol. Tamamen gözümün önünde olmasına rağmen, kompresördeki daha sonra hallettiğim ufak bi basınç problemi yüzünden oluşan o lekelerin varlığını unutmuşum işte.. Notumu aldım, montajı bitirmeye doğru hallediyorum.
IP
Sayfa   3 Sonraki >>
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma