Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama Yardım | |
Kayıt Ol Giriş |
Off-Topic | |
Modelsitesi Forumu : Genel : Off-Topic |
Konu: Sizce doğru mu düşünüyorum ? | |
Yazar | Mesaj |
Muratti
Üye Kayıt Tarihi: 20/08/2006 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 623 |
Konu: Sizce doğru mu düşünüyorum ? Gönderim Zamanı: 02/09/2006 Saat 01:50 |
Sitesini gezdikten sonra PM' e mail çekmeye karar verdim. Mehmet Bey okumuş olarak read bilgisi geldi.
Önerim aslında iki adetti : 1- Türk yapımı arabalara (sadece Anadol değil; BMC, Dodge gibi Türk design ve yapımı araçlara da) da ağırlık vermesi; {mesela ben bir AS600 kamyon yapmak isterim... Ya da TM25 bir BMC kamyon, Magirus midibüs, minibüs; Isuzu midibüs vs gibi sadece Türkiye ve Türki cumhuriyetlerde gezinen araçlar... Dahası MKE yapımı AFV / APC / SPG'ler de olabilir... Ne bileyim Kasırga güzel olmaz mı ?? } 2- Sadece 1:72 değil 1:48 ve değişik ölçekler de kullanması Sizler ne dersiniz ?? Katılan katılmayan ? |
|
Arvid
Yeni Üye Kayıt Tarihi: 02/05/2006 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 181 |
Gönderim Zamanı: 02/09/2006 Saat 02:32 |
Orjinalini yazan: Muratti
Sitesini gezdikten sonra PM' e mail çekmeye karar verdim. Mehmet Bey okumuş olarak read bilgisi geldi. Önerim aslında iki adetti : 1- Türk yapımı arabalara (sadece Anadol değil; BMC, Dodge gibi Türk design ve yapımı araçlara da) da ağırlık vermesi; {mesela ben bir AS600 kamyon yapmak isterim... Ya da TM25 bir BMC kamyon, Magirus midibüs, minibüs; Isuzu midibüs vs gibi sadece Türkiye ve Türki cumhuriyetlerde gezinen araçlar... Dahası MKE yapımı AFV / APC / SPG'ler de olabilir... Ne bileyim Kasırga güzel olmaz mı ?? } 2- Sadece 1:72 değil 1:48 ve değişik ölçekler de kullanması Sizler ne dersiniz ?? Katılan katılmayan ? 1/72 dışında 1/96 da var ya:P |
|
KursadA
Üye Kayıt Tarihi: 03/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 608 |
Gönderim Zamanı: 02/09/2006 Saat 04:55 |
Boyle istekler ne kadar gercekci arkadaslar? Hayal etmenin siniri yok elbette, ancak bahsettiginiz konularin cogu maalesef modern bir enjeksiyon kalibin maliyetini cikartacak kadar satamayacak seyler. Pazar arastirmasi yapmis falan degilim ama aklin yolu bir.
Daha gercekci bir beklenti scratchbuild yetenegi ve bilgisi olan modelcilerin bir araya gelip makul bir plan cercevesinde resin kitler ya da aksesuarlar tasarlayip, dunyada basariyla faaliyet gosteren bircok kucuk firma gibi bunlari Internet araciligiyla pazarlamalari olabilirdi. Enjeksiyon kalip bir AS600 maketinin kalip maliyetini cikarmasi hemen hemen imkansiz ancak ozenle yapilmis bir resin 1/48 T-37, 1/35 Land Rover 110 ya da 1/35 MAN 630 kamyon bu ise girisecek arkadaslarin tum maliyetini cikartacagi gibi daha buyuk girisimler icin maddi imkan bile saglardi. Etrafta parasizliktan sikayet eden o kadar yetenekli Turk modelci varken neden bu islere kimsenin soyunmadigi merak konusu. Resin bir kit cok dusuk bir maliyetle herhangi bir modelcinin calisma masasinda gelistirilebilir, ancak enjeksiyon kit icin ciddi bir maliyet gerekiyor. Düzenleyen KursadA |
|
Muratti
Üye Kayıt Tarihi: 20/08/2006 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 623 |
Gönderim Zamanı: 02/09/2006 Saat 07:16 |
Çok güzel fikirler bunlar hocam... Bak işte bir brainstorming session açtık işte... :) Devam edelim devamı gelsin... |
|
idris
Üye Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
Gönderim Zamanı: 02/09/2006 Saat 11:06 |
Orjinalini yazan: Muratti
Çok güzel fikirler bunlar hocam... Bak işte bir brainstorming session açtık işte... :) Devam edelim devamı gelsin... Ben bu filmi birkaç kez seyrettim :)). |
|
çevikbir
Üye Kayıt Tarihi: 16/11/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 253 |
Gönderim Zamanı: 02/09/2006 Saat 17:12 |
Orjinalini yazan: İdris
Ben bu filmi birkaç kez seyrettim :)). işte bu kez seyretmekle kalmayalım idris bey... iş hepimizin işi ve elbet birgün kıpırdanacak birşeyler. bende akrep ve panzer isterim. ayrıca kürşat bey işi gayet güzel özetlemiş ve verdiği alternatif güzel ki gerçekten enjeksiyon kalıbın ne kadar pahalı olduğunu biliyoruz... |
|
bakkal amca hase vormiii!!!
|
|
Muratti
Gönderim Zamanı: 02/09/2006 Saat 19:37 |
Evet Tarık Bey' e tamamıyla katılıyorum. İnternette gezerken daha sitenin yazımını kendi öz dilinde doğru dürüst yazmaktan aciz tiplerin eserleri akılları baştan alacak gibi; bunları görüyorum.
Bizim neyimiz eksik ABD' nin ortabatılı magandasından ?? Ben sizler kadar yetenekli veya tecrübeli değilim ama bana düşen kısmını yapmaya hazırım... Çok ciddiyim; Çek ve Polonyalı gayet güzel resin ve enjeksiyon kitler yapabiliyorsa biz de yapabilmeliyiz. Adam Skoda' sını Lada' sını, GAZ' ını vs' sini maketseverlerine verebilirken bizim yapmamamız eksiklik. Buna bir örnek vereyim : bir thread var "milli hisler ile maketi bağdaştıran" aslında cevap verecektim ama sustum polemik doğmasın diye. Diyeceğim şu: ABD tasarımı uçağı Alman maket kitiyle ve Japon boyalarıyla airbrush' ıyla boya, İngiltere' den gelme kağıda İsviçre malı matbaa makinasında basılmış decallerle bayrağımızı koy sonra hamaset yap. Bu bana göre boşa harcanmış duygulardır. Kendi üst kalite kitini kendi malzemenle yapıp (hem de sergi her nerede ise 1:12 bir tip filan ile katılarak) "Aha bu Türk' ün işidir" diyebilmek lazım. Ben "Airbus' ın bazı parçaları TAI' de yapılıyor" diye değil, "Turkbus' lar TAI' de yapılıyor ve orta-uzun menzilli uçak segmentinde Boeing ile Airbus' a ciddi rakip bu uçaklar" diye övünebilmek isterdim. Bu yaştan sonra bunu görecek kadar yaşamam. Belki siz gençler...(?) Maketle başlar mı bu hamle? Şüpheli ama imkansız değil... Düzenleyen Muratti |
|
Rahmi K.
Admin Group + + + Kayıt Tarihi: 21/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1212 |
Gönderim Zamanı: 03/09/2006 Saat 22:40 |
Madem birileri özendirilmeye çalışılıyor önerim şu :
Bir fon oluşturun, ortak bir banka hesabına para toplayın. Mesela beş, on bin lira gibi bir para topladığında bunu; Kolay toplanabilen, yapımı için ayrıca malzeme gerektirmeyen, sipariş verildiğinde kolayca üretilip, satılabilen 1/35 AS 600 kamyon kiti yapan modelciye ödül olarak verin. Benim aklıma ilk gelen somut adım bu. |
|
Muratti
Gönderim Zamanı: 04/09/2006 Saat 05:06 |
Mutabıkız...
Tabii ben AS600 diye sadece örnek verdim. Bu bize has dizaynı olan herhangi bir şey olabilir. Mesela Tarık Bey Akrep diyor. Hatta şimdi deyimi unuttum ama aslında var olmayan ama hayal mahsulü bir araç da olabilir... Ne bileyim ters açılı kanatları olan bir uçak ve adı işte ne bileyim? TX-44 (hehhehe Malatlıyız ya) filan olabilir... |
|
Ares
Admin Group Kayıt Tarihi: 04/01/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3654 |
Gönderim Zamanı: 04/09/2006 Saat 09:42 |
Orjinalini yazan: KursadA
. Etrafta parasizliktan sikayet eden o kadar yetenekli Turk modelci varken neden bu islere kimsenin soyunmadigi merak konusu. Bence kilit noktası budur bütün yazılanların; Öncelikle bunu becerebilecek yetenekteki Türk modelcilerinin sayısı sanıldığının aksine çok fazla değildir, ama iş lafa ve yaranmaya gelince camia usta, üstad ve sanatçı modelciden geçilmez. Örneklerle gidelim. PM misal, beğenip beğenmemek bize kalmıştır ama halihazırdaki tek Türk plastik kit üreticisi olduğu gerçeğini görmezden gelemeyiz. Senelerdir "biz organize olsak daha iyisini yaparız, öttürürüz alemi" cümlesini defalarca duymuşumdur ama iş icraata gelince ortada herhangi birşey yoktur çemkirmeden başka. Zotz dekal örneği, çabaladınız dökümanı sağladınız Zotz da komple bir F-16 seti bastı; sonuç ne peki? Senelerdir dekal yok THKv F-16 yapamıyoruz der herkes, sor bakalım memleketten kaç kişi aldı bu seti, bende dahil toplasan 5 kişiyi geçmez, ortada bu dekalle yapılmış model var mı? ben dahil yok. Bayrak yok fors yok diye ağlandı senelerce, Turkuaz adıyla Sinan'la Emre numara ve bayrak seti çıkardılar bir küsür sene önce, sormak lazım kaç tane sattılar, ve kaç tane model bitti bu dekallerle, benim bildiğim 1 buçuk senede biten model sayısı bu dekallerle 20 civarındadır, Sorarlar adama bu kadar ağladınız şimdi nerdesiniz diye. İpmuk forumunda F16 dekali soruluyor , yok ama çıkacak deniyor, zotz var denincede ortam geriliyor. (olanı beğenmeme durumu) Üretim olayına gelirsek, kit üretebilecek bilgiye birikime sahip insanlar bu ortamda neden kendilerini riske atsınlar sorarım. Risk nedir burda? zamanını, bilgini ve paranı geri dönüşümü ancak uzun vadede sağlanabilecek bir işe harcıyorsun, herkes önce bir posta eleştiriyor, sinirin oynuyor; akabinde ticari olarak geriliyorsun, tek amacın masraf cıkarmak oluyor; ahan bunu yapacak teknoloji var sunu da yap bunu da yap denmeye baslıyor, ilk iki sahne tekerrür ediyor. Bu birikime sahip insanların gidip pazarda limon satmaları bile bu işten daha mantıklı. Bu ölçekte bir iş (komple kit) ikinci bir iş olarak değerlendirilemez keza ne yapana ne de talep edene bir fayda sağlar. Tek iş olarak da yola çıkılırsa şu ortamda ciddi devlet desteği filan gerektirir. Maliyeti vs ile bir örnek vereyim, Forumda Akrep denmiş 1/35; Hadi ben delirdim (ki net söyleyeyim şu memlekette bütün bu fazlara bilfiil hakim yerine getirebilecek "modelci" kimlikli maksimum ben dahil 5 kişi vardır) Akrep yapımına girdim; süreç şu şekilde gerçekleşir. - Döküman toplama (3 görünüş ve 10 fotoğrafla bu işler zorlar bi miktar) süreci, kafadan 1 küsür ay en iyi ihtimalle açık nokta kalmamacasına - Dökümandan adam gibi modelleme 3 boyutlu. Bu noktada neden bilgisayarla modelleme sorusu gelebilir. Eğer iş doğru olsun diyorsanız ve mastır modelde yapılacak tek hata üretime yansıyorsa elde yapımı direkt es geçmek gerekir, sikreç yapım butik modellerde durumu kurtarabilir ama üretimde kabul edilemez, forumda elde yapılmıs ama maalesef asimetrik araba grillerini çok gördük, elde yap deseniz yapamam ama doğrusunu direkt teknolojik destekle yaparım 100de bir süreye. - Bilgisayar modelini üretim sürecini (kalıplama döküm) bilerek parçalamak, -----Bu süreç zaten Türk modelci profilini direkt eler, keza nice "üstad" ve "usta" türk modelcisinin bilgisayarla tanışıklığı forumlar ve fotoğraf yüklemekle sınırlıdır, makina defrag yapar içine virüs girdi sanıp sanatımı baltalıyorlar diye ağlarlar (yakın zamanda örneklerini duyup dumurlardan dumur beğenme durumuna girmişliğim vardır). - Rapid prototyping veya CNC den mastır modeli çıkarma, - test fitting yapıp olası problemleri gözden geçirme, gerekiyorsa 2 level geriye dönme. - Kalıplama, uygun malzeme seçimi maliyetli bir tecrübe süreci gerektirir işe bismillahtan giren biri için, maliyet demişken camiada ticaret yapanların bir kısmı 5 dolar için birbirini kesecek pozisyona gelmiştir (bkz: çemkirme fiili) - Döküm; üstteki süreçle paralel girdiler ister. - Ve final.... fiyatlandırma. Akrebi yaptım, piyasa araştırması yaptım diyelim, kafadan ilk örnek, AEF dizayn firması Merkava IIID kiti full resin 220 dolar, conversiyon setleri 100 dolar civarı; SOL 1/48 SU-33 conversion set 90 dolar (birde academy 48lik ucagı alıyorsunuz). Bu minvalde full resin Akrebin satış fiyatını (harcanan zaman, cnc vesaire masrafların birime yansıması artı ortaya konan birikim) 80 90 dolar olarak koyarım. (pek mühim not; yukardaki sürecin her etabını ayrı birine ki modelci olmaları gerekmez, yaptırmak da mümkün ama o zamanda koordinasyon problemi, eleman giderleri, komunikasyon sorunlarıyla bogusmak gerekir) "Buna giden resin 350 gram, maksimum bunun maliyeti 10 yuro civarı, kutu mutu yapmadın sallama bir yapım planı koydun poşetledin short run hesabı, malzeme maliyeti bunun oldu sana 15 yuro max gibi" bakkal hesabı yapmak da olası tabii. Ve akabinde eminim "abi 15 yuroluk malzeme var fiyatı neden 90 dolar?" sorular sonsuz bir döngüde sorulacaktır Aksini iddia eden varsa ("veririm 80 90 dolar bir akrep kitine" şeklinde (dip not delikanlı adam yuro demez YTL üzerinden fiyatlandırır diyenler çıkabilir; bu sözü sarfedecek kişilerin bütün bu süreçteki aksam ve malzemenin memlekette nerede YTL üzerinden bulunabileceği bilgisini de vermesini rica ederim)) önerim şudur, 20 kişilik liste çıkarın, final fiyatının yarısını peşinen verin, iki ay sonrada Akrep kitlerinizi edinin. Bu kadar Akrep bağımlısı mevcutsa ben delirip bu işi yapmaya razıyım. Yada başka bir seçenek size, yakuzayla anlaşın gidip Tamiyayı bassınlar silah zoruyla Akrep kiti imal ettirsinler bizde paşa paşa modelini yapıp başucumuza koyalım. |
|
Ares
If you're in a fair fight, you didn't plan it properly... |
|
KursadA
Üye Kayıt Tarihi: 03/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 608 |
Gönderim Zamanı: 04/09/2006 Saat 10:39 |
Ufuk, cok guzel soylemissin soylenecek cogu seyi. Ancak sanirim "bu kadar Turk modelcisi varken birisi cikip bunlari Turk modelcisi icin yapsin" seklinde anlasilmis benim sozlerim. Soylemek istedigim biraz daha farkliydi. Eminim senin ornek verdigin (ve yapabilecegine tamamen emin oldugum) Akrep kiti senin de tahmin ettigin gibi maalesef Turkiye'de senin maliyetlerini cikaracak, zamaninin ve emeginin bedelini odeyebilecek kadar satmazdi. Ancak yapacagin bir T-37 kiti muhtemelen tum dunyada seni tatmin edecek ve daha sonraki projeler icin seni motive edecek kadar satardi. "Konular dogru secilirse tum dunyaya urun satilabilecek bir model endustrisi ufak capta da olsa dogabilir Turkiye'de" demek istemistim ben. Konuya Turk araclarinin modelleri ya da Turkiye'de ilgi cekecek araclarin modelleri konusundan girildigi icin benim soylediklerim de bu paralelde anlasilmis. Yoksa konuyu ilk acan arkadasin hayal ettigi arac modellerinin uretilmesi fikri benim daha once de soylemeye calistigim gibi tatli, fazla iyimser bir ruyadan ibaret. |
|
idris
Üye Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
Gönderim Zamanı: 04/09/2006 Saat 11:33 |
Bütün bunları salı pazarında satacaksınız birde.
Yaz var ,kış var. |
|
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |