Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama Yardım | |
Kayıt Ol Giriş |
Boyalar | |
Modelsitesi Forumu : Genel : Boyalar |
Konu: Boyaları Saklamak | |
Yazar | Mesaj |
Mueve
Üye Kayıt Tarihi: 28/09/2005 Konum: Muğla Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 581 |
Konu: Boyaları Saklamak Gönderim Zamanı: 02/03/2006 Saat 04:23 |
Uzun bir aradan sonra herkese tekrar merhaba...
Yapım klavuzlarımı tarayıp, ihtiyacım olan renklerin gunze karşılıklarını buldum. Bulamadıklarımı tamiya olarak seçtim. Ortaya ciddi bir rakam çıkıyor. Bu nedenle gunze ve tamiya boyaların bekleme sürelerini merak ettim. Soracağım; ışıksız ortamda, ters çevirilmiş şişelerde gunze ve tamiya boyalar ne kadar süre saklanabilir? Ayrıca inceltilmiş yada karıştırılmış halleri ile benzer ortamda saklama süreleri nedir? Teşekkürler |
|
KucukEniste
Üye Kayıt Tarihi: 31/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2741 |
Gönderim Zamanı: 02/03/2006 Saat 07:32 |
Kendi tecrübelerimden yola çıkarak - ki benimkiler testors ve humbrol boyalar için daha geçerlidir- ters çevirip, düzgün bir kutuya devrilmeyecekleri şekilde dizip, humbrol gibi teneke kutuları ters çevirdikten sonra üstüne ayağınızla biraz basıp ağırlık vererek üstünün tam kapandığına emin olduktan sonra(idris abi sağolsun öğretmiştir) uzunca süreler dayanıyor boyalar.Gunze ve Tamiya için de kapak sisteminden dolayı arada boya kalmadığına emin olun ve sıkıca kapatın. Önemli olan arada hava geçecek boşluk kalmaması, bu boyaların plastik şişe kapaklarının vida gibi olan bölümlerinde yer yer boya kalıp aralıklar yaratıyor. Bu da akrilik boyanın zaten çabuk uçan incelticisinin bu boşluklardan buharlaşarak "sızmasına" ve uçup gitmesine sebep oluyor. Boya işiniz bittikten sonra alkol veya selülozik tiner gibi bir incelticiye kulak çubuğu banarak boya şişesinin içine bu incelticiyi kaçırmadan buraları iyice temizlerseniz birikmeye engel olabilirsiniz.
Dayanma süresinde karışık olup olmaması farketmiyor, fakat "inceltme" önemli bir faktör. Boyalarınızın içine mümkünse inceltici asla katmayın, farklı bir yerde karıştırın. Bu incelticiler özellikle enamel bazlı boyalarda belirli bir süre içerisinde boyayı kimyasal olarak bozuyorlar ve kullanılmaz hale getiriyorlar. Fırça bile kullanacaksanız boya kabına daldırmadan üzerinde fazladan tiner gibi bir inceltici bulunmadığına dikkat edin. |
|
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim". "Öaaaaööa" "Tutmayyn küçük eni?teyi!" |
|
idris
Üye Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
Gönderim Zamanı: 02/03/2006 Saat 11:03 |
Enamel biraz şevkat ister ama akriliğe birşey olmaz.
Akrilikler kurusa bile üzerine alkol ilave edip 3-4 gün bekletin.Eskisi kadar olmasa bile kıvamına kavuşur. Gunzenin her rengi var.Bilhassa uçak için Gunze alın.Tamiya pahalı. Kapağını açmadığınız sürece hiçbir boya kolay kolay kurumaz.Ters çevirmeniz gerekmez,içine inceltici katılsa bile(alkol)bu boyayı bozmaz. |
|
Yeniceri
Yeni Üye Kayıt Tarihi: 19/08/2005 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 64 |
Gönderim Zamanı: 02/03/2006 Saat 17:55 |
İDRİS hocam. Ama boyaların (enamel) içerisine mecbur kalmadıkça inceltici katılmaması öğretildi. İnceltme ve diğer işlemleri başka bir kapta muhafaza etmemiz, eğer arta kalan boya olursa ziyan olmaması için muhafazası iyi olan bir başka kaba aktarıp rötüşlamalar vesair işlemler için ilerisi için saklanması söylenmişti (15 yıldır). Hatta ben ve Ceyhun (Keşifçi) bunu tatbik bile etmiştik. Enamellerin içerisine inceltici katılan (Revell,Testors) boyalar diğerlerine oranla daha çabuk bozulma yaşadı. Sizin dediğiniz belki başka teknik olabilirmi. Ayrıntılı şekilde açıklarsanız sevinirim. Saygılarımla Melih |
|
tansel yılmaz
Yeni Üye Kayıt Tarihi: 24/08/2005 Konum: Sakarya Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 56 |
Gönderim Zamanı: 03/03/2006 Saat 02:40 |
idris hocam akrilikleri kastetmiş.alkolden bahsettiğine göre.dediğide çok doğru. 3 sene önceki inceltilmiş tamiya akriliklerim hala sapasağlam.akriliğe bi şey olmuyor.
|
|
idris
Üye Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
Gönderim Zamanı: 03/03/2006 Saat 07:58 |
Orjinalini yazan: tansel yılmaz
idris hocam akrilikleri kastetmiş.alkolden bahsettiğine göre. Doğrudur.Akrilikleri kastetmiştim. |
|
Yeniceri
Yeni Üye Kayıt Tarihi: 19/08/2005 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 64 |
Gönderim Zamanı: 03/03/2006 Saat 22:41 |
Sağır duymaz uydururmuş benimki de o hesap. :D Pordon yanlış anlamışım Melih |
|
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |