Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama Yardım | |
Kayıt Ol Giriş |
Tayyareler | |
Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler |
Konu: F-117 vuran MIG-29?? (Berkut 1/72 MIG-29) | |
Sayfa 2 Sonraki >> |
Yazar | Mesaj |
FIREMAN
Üye Kayıt Tarihi: 14/12/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 307 |
Konu: F-117 vuran MIG-29?? (Berkut 1/72 MIG-29) Gönderim Zamanı: 28/02/2006 Saat 11:31 |
bilindiği uzere 1999 yılında ki Kosova'da ki operasyonda Sırplar bir F-117 dusurmuslerdi.o zamanlar bir çok polemik olmuştu kimi uçağın bir Mig-21'in top ateşiyle kimi Mig-29 tarafından dusuruldugunu one surmustu.ancak sonradan bunun bir SA-3 fuzesiyle oldugu ortaya cıkmıstı.
bununla beraber eğitim icin Azerbaycan-baku'de Fantan meydanında gezerken bir kırtasiyede satılan maketler gozume takıldı..tam bir Zvezda cennetine gelmiştim!bununla beraber suan resimlerini gordugunuz Berkut modele ait 1/72 olcekli Mig-29'u aldım.. itiraf edeyim ki beni etkileyen en onemli sey kitin kapagındaki resimdi.. altta Belgrad sehri,O'nu ikiye ayıran nehir,Mig-29 ve alev topu seklinde bir F-117! gelgelelim,kiti 7 şirvan verip alıp actıktan sonra biraz hayal kırıklığı yaşıyor insan..detaysız kokpit,dışa dönük detay.. decaller her Rus maketinde oldugu gibi az ve öz.. yapım kılavuzu tek sayfa ama oldukça açıklayıcı;tabii Rusça biliyorsanız.. sonuç: 1-Berkut model diye bir maket markası varmış ve Rusça kartal demekmiş. 2-kiti aldıktan sonra ciddi ciddi Mig-29'un F-117'yi vurup vurmadığını araştırdım,net uzerinden Sırbıstan'a mailler attım,kafa patlattım;boyle bir sey yokmuş!F-117 yerden atılan bir fuzeyle vurulmuş. 3-kit alırken ''yahşi teyyare'' dese de satıcı,siz bildiğiniz markadan şaşmayın derim! :) herneyse,bu arada;herkese selam..ozellikle Izzet ve Sinan abim'e,salih dostuma.. cumlemize bol maketli,huzur ve sağlık dolu gunler diliyorum.. Düzenleyen FIREMAN |
|
The black sheep among all white ones..
|
|
Burak
Üye Kayıt Tarihi: 22/10/2005 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1559 |
Gönderim Zamanı: 28/02/2006 Saat 12:40 |
gecenin bir yarısı saat sabah 4e geliyor.
yazını keyifle okudum bu forumu çok seviyorum herkesi hepinizi çok seviyorum iyiki varsınız:) yaw ben usaf oynarken alırdım f-117yi sonra füze gelir beni daaannnnn diye vururdu.kardeşim hani uçağınız radara yakalanmıyordu utanmasa bizim polis radarına bile girecek diye hayıflanırdım:)bu resmi ve yazıyı okuyınca bunlar aklıma geldi. maketin yapımı ve bitiminide forum sayfalarından görmek dileğiyle kolay gelsin diyorum..saygılarımla.. |
|
HADES
Üye Kayıt Tarihi: 05/12/2005 Konum: Balikesir Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 118 |
Gönderim Zamanı: 28/02/2006 Saat 20:58 |
Zafer kardeşim otel köselerinde maket yapmaya devam ediy or. Uzun ucak yolculuklarında bile cerez niyetine 1/144 maket yapan adam gel artık. Zvezda larada fazla yuklenme keyfin kacmasın. T.B.M.M yi sıyırıp gecen iki israil F-15i olayınıda incelesene :)
|
|
Salih ARIT / BANDIRMA
|
|
hudaverdi
Üye Kayıt Tarihi: 01/10/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 337 |
Gönderim Zamanı: 28/02/2006 Saat 23:10 |
Orjinalini yazan: HADES
T.B.M.M yi sıyırıp gecen iki israil F-15i olayınıda incelesene :) yaw pardon,siyasi polemiklere yol açmak istemem ama böyle bir olay veya hikaye mi var?70 lerin başında cumhurbaşkanı seçilirken meclis i taciz eden uçaklar duymuştum ama bunu ilk defa duydum.neyin nesidir? |
|
oy61
Üye Kayıt Tarihi: 19/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1471 |
Gönderim Zamanı: 01/03/2006 Saat 02:40 |
Orjinalini yazan: Burak
yaw ben usaf oynarken alırdım f-117yi sonra füze gelir beni daaannnnn diye vururdu.kardeşim hani uçağınız radara yakalanmıyordu utanmasa bizim polis radarına bile girecek diye hayıflanırdım:)bu resmi ve yazıyı okuyınca bunlar aklıma geldi. Şayet waypointleri kendin hedef bölgede mümkün olduğu kadar az kalacak şekilde ayarlarsan ve SAM tehditi altında keskin manevralardan kaçınırsan radarlar seni görmüyor. Keskin manevralar yaparak uçağın dümdüz olan alt kısmını radarlara doğru döndürmen senin bir aynanın ışığı yansıttığı gibi radar dalgalarını geri yansıtmana neden olur doğal olarakta radar seni anında görür. 10000 feet üstünde uçmanda yakalanmaman açısından çok yararlı.(Bu arada oyunu hala oynuyormusun yoksa eskiden oynamışmıydın.) Bu Sırpların düşürdüğü F-117A'da radara yakalanıp vurulmamıştır. Sırplar optik sistemlerle uçağı görüyorlar ve F-117'nin uçuş hattının önüne rastgele füze yollayarak füzelerle bir duvar örmüşlerdir. Kimsenin onu görmediği huzuru içinde uçan Amerikan pilotuda bu füzelerden birinin kurbanı olmuştur. Zaten radara yakalanmayan uçak diye birşey yoktur, radara geç yakalanan veya zor yakalanan uçaklar vardır. C-130 200km öteden radarlar tarafından görünebilirken bu f-16larda 100km f-22de 20km'ye kadar düşer. Bu değerler, kesin değildir sadece karşılaştırma amacıyla verdim ve radarların gelişmişlik düzeyi ile değişebilir. Bu kadar gevezelikten zonrada maketin yapımında kolay gelsin:) |
|
Hayat bos!!!
Öyleyse epoxi ile dolduralim |
|
tozbek
Üye Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1151 |
Gönderim Zamanı: 01/03/2006 Saat 02:45 |
Ben de İsrail F-15'lerine takıldım???
|
|
311Tomcat
Yeni Üye Kayıt Tarihi: 15/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 71 |
Gönderim Zamanı: 01/03/2006 Saat 07:35 |
HADES ,bende İsrail F-15'lerinde kala kaldım.
|
|
FIREMAN
Gönderim Zamanı: 01/03/2006 Saat 10:23 |
salih,nerden cikardin israil f-15'i geyiğini ya??? her duyduğuna zıplama..bu seye benzedi;yok haliç'in dibi altınmış da japonlar altın bizim olsun temizleyelim tum haliç'i diyormuş..vb vb.
inanmamak lazım oyle herseye ya.. |
|
|
|
HADES
Üye Kayıt Tarihi: 05/12/2005 Konum: Balikesir Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 118 |
Gönderim Zamanı: 01/03/2006 Saat 21:33 |
...karıştı ortalık özür. F-15 olayı 80lerde Ankara-İsrail arası siyasi bir polemiğin etkisi diye duymustum. Bunu bana anlatanada emekli bir subay anlatmış. Haliç teki altınlar kadar değildir umarım.. ama gerçekliginide ispatlmak olduklca zor. Onun için konu hakkında kimsenin bir duyumu yoksa özür dileyerek kapıyorum konuyu.. ve Zvezda lara geçiyorum..
Bircok firmada sürpriz kalitede modeller oluyor, Zvezdada böyle bi model varmı. Birkaç "preview" okudum ama hiç ışık yok. Tviyeniz varsa Zafer e ısmarlıyayım bikaç tane. |
|
Salih ARIT / BANDIRMA
|
|
Yeniceri
Yeni Üye Kayıt Tarihi: 19/08/2005 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 64 |
Gönderim Zamanı: 02/03/2006 Saat 00:01 |
Orjinalini yazan: oy61
Bu Sırpların düşürdüğü F-117A'da radara yakalanıp vurulmamıştır. Sırplar optik sistemlerle uçağı görüyorlar ve F-117'nin uçuş hattının önüne rastgele füze yollayarak füzelerle bir duvar örmüşlerdir. Kimsenin onu görmediği huzuru içinde uçan Amerikan pilotuda bu füzelerden birinin kurbanı olmuştur. Sırpların açıklamasımıdır, Amerikalıların açıklamasımıdır? Bende buna takıldım :D :D Saygılarımla Melih |
|
oy61
Gönderim Zamanı: 02/03/2006 Saat 00:46 |
Benim bildiğim Sırplardan gelen bir bilgi. Bu teknik konusunda ayrıca Ruslardanda yardım aldıkları yönünde dedikodularda vardı. Sonuçta vurulan uçağın parçalarının Ruslar tarafından alındığı büyük bir ihtimalle doğru. Ben böyle bir ganimet için Ruslar yerinde olsam her türlü yardımı yapardım.
|
|
Hayat bos!!!
|
Kesifci
Üye Kayıt Tarihi: 07/12/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 591 |
Gönderim Zamanı: 02/03/2006 Saat 04:22 |
Meselenin aslı şu;İtalya'da yaşayan Sırp asıllı kimseler organize olup,ana jet üslerini gözetliyorlar ve ,taarruz uçakları topluca havalanıp Yugoslavya'ya yöneldiklerinde,cep telefonlarıyla saat,yön ve uçakların niteliğini bildiriyorlar.Sırp hava savunmasıda uygun pozisyonlara kaydırılabilir silahlara mevi değiştirtip,belirtilen istikamette tevcih ettiriyorlar.Optik güdüm pasif -algılanması ve elektronik olarak sabote edilmesi çok zor- olduğu için (birde müttefik pilotlarının sonsuz özgüveni var tabi) çok sayıda füzenin salvo atış yapmasına gerek yok.
F-117 düştüğü sırada yağmur yağdığı,ve su zerreciklerinin radar izini arttırdığıda spekülasyonlardan bir tanesi. Pilotu kurtaran csar mürettebatının,F-117'nin geriye kalan Bağzı önemli parçalarını da tahrip ettiği söylendi. |
|
-Ispanaktan agaç olur mu?
-Olmaz mi? |
|
oy61
Gönderim Zamanı: 02/03/2006 Saat 06:09 |
Evet olay aynen Keşifçinin dediği gibi olmuştu şimdi tam olarak hatırladım. Yanlız Amerikalıların F-117'nin ne kadarını yok ettiler bilmiyorum ama elinde kanat parçaları olan Sırpları filan hatırlıyorum. Belki önemli elektronik cihazları yok etmiş olabilirler fakat uçağın radara yakalanmasını güçleştiren kaplama rusların eline kesin olarak geçti ki bence büyük bir kayıp.
|
|
Hayat bos!!!
|
FIREMAN
Gönderim Zamanı: 02/03/2006 Saat 11:59 |
arkadaşlar,
sizlere konu hakkında yuairwar (yugoslav air war)'dan gelen maili yolluyorum,yazan bir Sırp,sanırım f-117'nin düşürülmesi olayına ışık tutar? Dear Zafer, That would be cool if really happened... but that was nothing more but Serbian propaganda during conflict. Nothing similar even happened and MiG-29 due bad technical condition was nothing but victims in the conflict. Serbian pilots were brave (or stupid) and few times scrambled on NATO fighter groups which lead to their shotdown. Only time MiG-29 tried to do some initiative was attempt to shoot down NATO AWACS which was flying over Bosnia... but at end it again resulted with two lost Fulcrums. Btw F-117 was shotdowned by SAM SA-3 because it's radar work in cm rang while F-117 is invisible only for radars which work in mm range. In attachment you have story of F-117 pilot and list of all Serbian Fulcrums and what happened with them. You welcome :) Ivan Sabljic YAW admin |
|
|
|
Yeniceri
Yeni Üye Kayıt Tarihi: 19/08/2005 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 64 |
Gönderim Zamanı: 02/03/2006 Saat 17:36 |
Demek ki herşeyin bir açığı var. Kesin görünmezlik veyahut kesin rahatlık yok. Kursaklarında kalmış olmalı. Saygılarımla Melih |
|
volkan
Üye Kayıt Tarihi: 24/10/2005 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 442 |
Gönderim Zamanı: 03/03/2006 Saat 01:55 |
Merak uyandıran bir konu olduğu için araştırdım. Söylendiği gibi optik hedeflemeli bir sam ile düşürülmüş.
Bu linkte Yugoslavya üzerinde vurulan NATO uçakları hakkında bilgi var. Bu linkte de düşen 117'ye ait bolca fotograf göreceksiniz. tavsiye ederim. kanadında resmen uçak savar deliği bile var! |
|
Sevgi ve Saygylarymla,
volkan. |
|
volkan
Üye Kayıt Tarihi: 24/10/2005 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 442 |
Gönderim Zamanı: 03/03/2006 Saat 02:00 |
Önceki mesajımda verdiğim birinci linkteki bilgiler sadece Yugoslav makamlarınca kabul gören bilgilermiş. Başka sitelerde de incelediğimde iddia edildiği gibi 61 uçak düşürülmediği, sadece bir F-117 ve bir F-16 düşürüldüğü iddiaları da var. Bilginize...
|
|
Sevgi ve Saygylarymla,
volkan. |
|
KursadA
Üye Kayıt Tarihi: 03/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 608 |
Gönderim Zamanı: 03/03/2006 Saat 05:33 |
Verdiginiz linkteki "dusurulen NATO ucaklari" listesi inanilmaz uydurmalarla dolu, yillardir sacmaligi bilinen bir liste ve gerceklerle uzak-yakin hicbir alakasi yok. NATO'nun Kosova'daki operasyonlarinda insanli ucak kaybi sadece bir F-117 ve bir F-16C oldu. Bir de Sirplarin dusurmeyi basardiklari ve muzelerinde gururla sergiledikleri bir A-10 motor kaportasi var.(A-10'un geri kalani ussune sag salim donmeyi basardi). O yuzden lutfen belirtelim, okuyanlar yanilmasin.
Bu F-117'nin nasil dusuruldugu ise acikliga kavusmus degil, gercek sebebi USAF biliyor ve konu uzerinde uzunca bir gizli rapor oldugu gectigimiz yillarda baska bir konuda Kongre'de tartismalar olurken Amerikan basinina yansimisti. Ancak F-117 hizmetten kaldirildiktan uzun yillar sonrasina kadar kimseye aciklanacagini sanmiyorum. Onun disinda sagda-solda okudugunuz hersey spekulasyon, bir suru hikaye var uydurulan. Hicbirine kulak asmayin derim. Düzenleyen KursadA |
|
Sayfa 2 Sonraki >> |
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |