Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
AFV
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : AFV
Mesaj icon Konu: Palet boyama ve eskitme... Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
YODA
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 20/11/2005
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 201
Alıntı YODA Cevaplabullet Konu: Palet boyama ve eskitme...
    Gönderim Zamanı: 06/12/2005 Saat 09:44
bu soruyu soracak genel bir baslık bulamadım ve yeni bir baslık actım...belkide gereksiz olarak olusturdugum bu kalabalık icin ozur dilerim. Sorum:
Genel olarak palet boyamada ve eskitmede kullandıgınız boyaları ve teknikleri ogrenmek istedim...koyu bir metalizer ile yada mat siyah gibi bir renge boyanan paletin acık renk metalizer ile çııntılarının belirginlestirilmesi uygun gorulurmu_?
gerci ekseriyetle camura bulanıyorlar ancak tek basına sergilenecek modellerde paletler gercekcilik acısından en sevmedigim kısımlar oldu modellerimde...
tecrübelerini paylasanlara simdiden cok tesekkurler...
IP
3Eremed
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 18/08/2005
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 105
Alıntı 3Eremed Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 06/12/2005 Saat 18:20
Bu konuda CarlGustav'ın PZ4 başlıklı topic'ini incelemenizi şiddetle tavsiye ederim...

Çamursuz, hafif paslanmış palet konusunda ben aşağıdaki adımları uyguluyorum.

1)% 85 black(satin veya mat) + %10 dark earth + %5 çoook koyu herhangi bir gri karıştırılır, elde edilen karışım palete uygulanır
2)Paletin üstüne bir posta yarı mat kıvamda vernik atılır
3)Palet iyice kuruduktan sonra çooook hafif öldürülmüş herhangi bir alüminyum/gümüş ton palete drybrush yöntemi ile vurulur(vurulan ton neredeyse palet üstünde belli olmayacak şekilde palete yedirilmeli)
4)Drybrush edilen noktalara ölü kıvamında siyah pastel/füzenlenmiş parmak hafifçe sürülür ve rengin ağır metal havası kazanması sağlanır.
5)Akabinde bakla aralarına fırça ile pas renginde pastel tozu vurulur. Göz/nizam kuralları çerçevesinde bu operasyon gerekli doyuma ulaşıncaya kadar devam ettirilir.

Palet konusu çok varyasyonlu bir hadise olup herkesin bu konuda farklı bilgi/deneyimi olabilmektedir. Bu sebeple herkesin uyguladığı teknikler hakkında bilgi sahibi olup, gerekli harmanlamayı yapmanızı, uygulamanızı, gerekirse kendi tekniğinizi oluşturmanızı tavsiye ederim.

İyi çalışmalar,




Düzenleyen 3Eremed
Erol E. Erdaş
IP
carlgustav
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 12/01/2005
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 1190
Alıntı carlgustav Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 06/12/2005 Saat 18:30
Yoda bey;

Bence oldukça yerinde bir soru.

Palet konusu benim için de hep bir muamma olmuştur. Yani 2-3 durduğu anda cihazların paletler paslanmaya başlıyor, hareket edince çamur-pis oluyor, demir-demire sürten kısımlar pırıl pırıl metal oluyor falan, dolayısıyla neresi ne zaman ne oluyor bende de epey bir soru vardı.

Siz madem tek başına sergileyeceksiniz (bundan pisletmek istemediğinizi mi anlamalıyım?), bütün tavsiyelerimi bunun üzerine kuracağım. Öncelikle ne tür bir paletten bahsettiğimiz çok mühim. Paletin yapısına göre yapacağımız boyama da değişkenlik gösterecektir:

1. Tamamı metal paletler: 2. Cihan Harbi Alman tırtıllı araçların hemen hemen hepsi. 2. Cihan harbi ve modern Sovyet menşeili tırtıllı araçların hemen hepsi (Dikkat: bunların arasında istisnai/deneysel araçlar olabilir).

2. Kısmen lastik pabuçlu paletler: Bunların da bir çok kısmı metaldir. Ancak yerle temas eden kısımlarına lastik pabuçlar takılıdır. Bu tip paletlere örnekler 2. Cİhan Harbi bazı Amerikan tanklarının, bazı palet versiyonları, modern tırtıllı araçların Batı dünyası menşeili hemen hepsi (arada bir kaç istisna yine mevcut).

Sırf metal olanlar için tavsiyem, eğer model çamur deryasına bulanmamışsa, koyu/kızıl/açık kahverengi tonlarında (zevke/cihazı tahayyül ettiğimiz ortama göre) genel bir boyama yapıp, koyu bir renkle (siyahla karıştırılmış kahverengi gibi) yıkama yapıp, oldukça hafif bir Tamiya X11 kurufırçalamayla sonuçlandırmaktır.   Eğer model yatan bir araçsa o zaman bu son kurufırçalamayı pas rengi karşılığı olark Gunze Rust (akrilik)veya Testors Rust (emay)ile de yapabiliriz. Burdaki amaç şu efekti yakalamaktır:



Bu noktada hatırlatmam gereken husus, bazı "çok bilen" kitap/net kurdu arkadaşların, "efenim rus tanklarında paletler alüminyumdur paslanmaz" gibi bilmişliklerine karşı, Rus araçlarının da paletlerinin paslandığının göstergesidir.

Diğer yandan lastik pabuçlu paleti olan bir aracın paletleriyle ilgili olarak da şuna bakabiliriz:





Görüldüğü üzere palet baklalarının ortalarında, oldukça pis olsa da, lastik pabuçlar vardır. Metal olan diğer kısımlar çamur, pas, toz, pis içindedir.

Son tahlilde palet boyarken toz pastellerinde oldukça randımanlı sonuç veridğine şahit olduğumu hatırlatırım. Unutmayalım, biz tatmin oluncaya/istediğimiz efekti yakalayıncaya kadar modelin sağını solunu boyayalım. Baktık iş çığırından çıkıyor, fazla kurcalamadan, şevkimizi bir sonraki modele bırakalım.

Düzenleyen carlgustav
A critic, is a legless man who teaches running.
IP
erhntly
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 17/08/2005
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 824
Alıntı erhntly Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 06/12/2005 Saat 19:10
Paletler hassas bir konu, bence tank modelini gösteren de paletlerdir. bence eğer diorama yapmayacaksanız paletleri de çamura bulamamak gerek. Ama pası da abartmamakta fayda var.

Arkadaşların yazdıklarına ekleyebileceklerim,

Denildiği gibi paletlerde paslanma normal bir durumdur, ancak işleyen demir ışıldar misali paletin sürtünen, yere deyen yerlerinde pasın da sökülmüş olması gerekiyor. Buralara kuru fırça metal rengi yapılabilir.

Pas için ben toz pigment kullanıyorum. Bu pudra kıvamında ve toz pastel yerine kullanılan ancak ondan daha yapışkan ve ince bir madde.Yurtiçinde bulunduğunu da zannetmiyorum. Bende sarı ve kırmızı tonları var, uygun şekilde karıştırıp pas rengi elde ediyor, fırça ile uyguluyorum. pasın pütürlü bir yapı olduğunu hatırlarsak 1/35 ölçekte güzel efektler yaratmakta.

Doğal pas da elde edilebilmekte. Bulaşık telini (alüminyum olmasın) suda belettiğinizde paslandığını göreceksiniz. Oluşan pası modele fırça ile uygulamak mümkün. Ben bunu denemedim ancak teoride işe yarayacak gibi görünüyor.

Barkın'ın bahsettiği lastik pabuçlar (ped) dikkat edilecek bir husus tabiki. Görevde/arazide uzun süre kalmış araçlarda bu pedlerin aşındığı, taşlar üzerinde gezindiği için parçalandığı hatta komple koptuğu da bilinmekte. mmaket bıçağı ile bu pedler üzerinde gelişigüzel hasarlar yaratmak ta güzel bir efekt olacaktır. Ayrıca bu pedlerin metal renginde olmadığını, paleti boyarken bu kısımları genellikle yeşil tonları (üzerine de tozutmalar yapmak gerek) ile boyanmasında fayda olduğunu söylemek gerek.

Kolay gelsin...

IP
YODA
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 20/11/2005
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 201
Alıntı YODA Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 07/12/2005 Saat 09:38
herkese destegi ve yardımları icin tesekkurler ama ancak bu kadar olur dedirten bi sey oldu cevapları okurken...carlgustav beyin resimlerini gonderdigi aracın 155mm. hovitzer tasıyan ve bosnada gorev yapan trumpeter yapımı 1/35 olanını yapacaktım....:)) rastlantının boylesi dedirtti...:)
pad ler konusundaki uyarı dolayısıyla tam yerinde ve cok faydalı oldu cok tesekkurler.
uzatmak icin deil ancak gene meraktan bi soru daha:
vinil paletler icin bariz bir boyama farkı yada boyayı tutmaması nedeni ile boyama oncesi bir işlem vs. gerekirmi. Soruyorum cunku ilk vinil paletli modelim olacak.
Bu arada toz pigmentler icin benim bildigim ve alısveris yaptıgım bir yer var o da karakoyde hırdavatcılar carsısının arkasında zincir vs. satan dukkanlar var ve bunların yanında sırası ile boya satan dukkanlar...bunların arasında kucucuk bir isyeri ve kagıt cuvallar icerisinde gayet yeterli renk cesitliliginde toz pigmentler gorulebilir...tek tavsiyem uzaktan bakarak isteklerinizi amcaya iletip naylon posetler icerisinde alcagınızı alın...sakın yaklasmayın yada yaklasırsanız toplu igne bası kadar bir hacimdeki toz pigmentin bir litrlik suyu koyu bicimde renklendirecek kadar yogun boyayıcılar olduklarını unutmeyın..:)
tekrar cok tesekkurler......
IP
carlgustav
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 12/01/2005
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 1190
Alıntı carlgustav Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 07/12/2005 Saat 10:12
İşinize yaramasına sevindim. Madem cihazın versiyonunu yapıyorsunuz o zaman buyrun:

Isaf Ambulans 03 1024 X 768

ISAF Ambulans 04 1024 X 768

Fotolardaki cihaz, Norveç Savaş grubuna bağlı (Norveç ordusunun), Kabil'de görev yapan sıhhıye aracıdır.

Vinil paletleri ben anarengi (kastim kahverenginin bir tonu) direk attıktan sonra araç üstüne monte edip, diğer işlemleri yapmanızı tavsiye ederim. Malum, vinil paletleri fazla yoğurunca boya dökülmeye başlayabiliyor.

Ben pek hazırlık bilmiyorum. Belki başka yöntem bilenler vardır.
A critic, is a legless man who teaches running.
IP
YODA
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 20/11/2005
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 201
Alıntı YODA Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 07/12/2005 Saat 10:33
tekrar cok tesekkurler...
bugun rastladıgım ve satın aldıgım bir detayı paylasmak istedim sizlerle ancak digital makinam bozuldu bu nedenle fotoları bir sure sonra gonderebilecegim. Bahsettigim detaylar tahtakalede incik boncuk satan dukknalarda ratladıgım; 1/35 orijinal detay setlerindekilerle neredeyse aynı boyutlardaki zincir(-ki metresi 1YTL ve denedim gayet iyi boya tutuyor) ve aracların uzerindeki kurek, halat vs. leri tutan u bicimindeki baglantıların gene basarılı olceklendirilmis kopyaları niteligindeki metal parcacıklar(20 tanesi 0.5YTL) bunlar ve daha uzatmamak icin yazmadıgım daha bircok metal detaya toplam 3YTL verip cıkınca tahtakalenin ortasında nası bi tebessüm hali varsa suratımda; gecen adamlar deli sandılar heralde, bana bakıp onlarda gulmeye basladı...sonra titredim, kendime geldim ve yeni caminin hemen yanına park ettigim KingTiger'ıma dogru kosar adım ilerledim...:)
IP
idris
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 17/08/2005
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 3861
Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 07/12/2005 Saat 10:51
155 mm howitzer taşıyan M-577 nasıl birşeydir?

YODA

Vinil palet esnek olduğundan üzerindeki boyayı tutması zordur.Paleti dışarıda boyayacaksanız takarken bir miktarı dökülebilir.Rötuş ile kurtarırsınız.
IP
YODA
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 20/11/2005
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 201
Alıntı YODA Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 07/12/2005 Saat 22:08
as-90 ingilizlerin
6 tane varmıs galiba ingilislerde ve bunların cok azında 155 lik varmıs ayrıca 40 km ye yakın menzilden bahsediyor... bunların hepsi kulaktan dolma bilgiler...henuz isten vakit bulup kutuyu acamadım ama insallah 1-2 gun icinde...
IP
YODA
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 20/11/2005
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 201
Alıntı YODA Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 07/12/2005 Saat 22:30


arka giris kapısı vs. yonunden ayrıca paletlerindeki pad ler yonunden karıstırdım galiba...
IP
idris
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 17/08/2005
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 3861
Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 08/12/2005 Saat 00:15
As-90 ile M-113 şasisinin ilgisi yok.
IP
YODA
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 20/11/2005
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 201
Alıntı YODA Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 08/12/2005 Saat 07:05
niye...ana kapıları benziyo...
tamam kabul buyuk bir yanılgıydı...
IP
idris
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 17/08/2005
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 3861
Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 08/12/2005 Saat 10:55
Bende iyice yaşlandığıma kanaat getirip kendimi içkiye verecektim .
IP
vito
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 09/09/2005
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 179
Alıntı vito Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 09/12/2005 Saat 04:57
metal paletlere yakından bakmak istiyorsanız, çevrenizde yol çalışması yada inşaat gibi bişi varsa eskavatörün paletlerine bakın bence iyi referans olur.
I cannot speak, but I can listen
I cannot be seen, but I can be heard.
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.04
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide